Gluren Bij De Buren… Maasbracht

10-07-2018 19:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Dinsdag
10-07-2018 19:00
Sint Gertrudis kerk, Kerkplein1, Maasbracht
Parkeersuggestie: op het kerkplein, parkeerterrein Maastraat, langs de haven, overal in Maasbracht vrij parkeren
Beschrijving
Ooit in de 8ste eeuw vermeld als Warachte en later als Bracht behorende tot het Ambt Montfort. Is sinds de Franse tijd omstreeks 1800 een zelfstandige gemeente.
In 2007 is Maasbracht een dorp binnen de nieuwe gemeente Maasgouw, samen met de dorpen Stevensweert, Ohé en Laak en Linne op de rechteroever en Thorn, Wessem, Beegden, Panheel en Heel op de linkeroever van de Maas. Een unieke gemeente dus, met de Maas er dwars doorheen en langs de snelwegen A2 en A73.

Maasbracht, met één van de grootste binnenvaarthavens van Nederland, is de thuishaven voor de beroepsvaart. Het Julianakanaal, parallel lopend aan de onbevaarbare Grensmaas, mondt uit in de haven van Maasbracht door middel van de indrukwekkende Drielingsluis, waarvan de oostkolk onlangs is verlengd tot 225 meter. Deze drie sluizen hebben met 11,85 meter het grootste verval van
Maasbracht
Afbeelding afkomstig van Marinas
alle sluizen in Nederland. Vanuit het in het oog springende bedieningsgebouw is niet alleen deze Drielingsluis te bedienen, maar ook de St. Servaasbrug in Maastricht, de stuw van Borgharen (het begin van de Grensmaas), de sluizen van Limmel en Born, de sluisen stuwcomplexen van Linne, Heel, Roermond en Belfeld.

Een wandeling, te beginnen bij de Sint-Gertrudiskerk met zijn 14de eeuwse Romaanse toren, langs de haven van Maasbracht met zijn bezienswaardigheden, naar de Drielingsluizen blijkt voor velen meer dan de moeite waard te zijn.

Halverwege de haven bevindt zich het Maas Binnenvaartmuseum. Hierin bevinden zich talloze zaken die herinneren aan de rijke geschiedenis van de schippersbeurs en het verleden van de binnenvaart. Zo is er de maquette van het ‘schepenkerkhof’, een ramp die de
binnenvaart trof aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, waarbij de bezetter de aanwezige 240 schepen met springstof tot zinken bracht, een gebeurtenis die in de geschiedenis van de binnenvaart zijn weerga niet kent. Tijdens de rondleiding staat de haven van Maasbracht centraal, van de Sint-Gertrudiskerk tot en met de Drielingsluis. Aan het eind van de rondleiding bestaat de mogelijkheid om van de meerdere horecagelegenheden in de buurt van het museum gebruik te maken.