Lezing: “Natuur in het land van Weert en Nederweert: Het Weerterbos, de Krang en de Groote Peel.”

30-09-2024 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Maandag
30-09-2024 20:00
Zaal “Aod Thoear”, Steegputstraat 4, te Thorn
door Olaf Op den Kamp

Beschrijving

In de omgeving van Weert liggen diverse fraaie natuurgebieden, zoals het uitgestrekte Weerterbos. Dit van oorsprong zeer natte bos is met hulp van gericht beheer door Stichting het Limburgs Landschap weer op de terugweg naar haar kletsnatte herkomst. Bijzondere planten als Hengel, Koningsvaren en Dalkruid gedijen hier. Het is echter ook een vlinderparadijs met bijzondere soorten als Bont dikkopje, Spiegeldikkopje en Kleine ijsvogelvlinder. Iconen van het gebied zijn de Edelherten die nu nog binnen een raster leven. Wolven leven er inmiddels in de vrije natuur.

Ten zuiden van Weert ligt de Krang, eveneens een zeer nat gebied. In de plas-drassituaties eromheen leven bijzondere amfibieën zoals de Kamsalamander. In de poeltjes groeit Waterviolier en in de oude bossen leven bijzondere vogels.
De Groote Peel is een gebied met een hoogveenkarakter. Hier wekt het landschap met de bijna eindeloze velden Pijpenstrootje de indruk van een savanne. Wie er oog voor heeft, ontdekt ook nog resten van hoogveen in de voormalige boerenkuilen. Hier groeien de zeldzame soorten Kleine veenbes, Lavendelheide en Zonnedauw nog. De Peel is echter vooral een vogelgebied, met als meest iconische soort waarschijnlijk de Blauwborst. Over de spreker Olaf Op den Kamp (1974) is afkomstig uit Kerkrade en woont tegenwoordig in Schleiden in het Duitse Nationalpark Eifel. Hij werkt voor het Natuurhistorisch Genootschap in Roermond, onder meer als hoofdredacteur van het Natuurhistorisch Maandblad. Ook werkte hij als schrijver en redactielid mee aan diverse andere boeken van de Stichting Natuurpublicaties Limburg en schrijft hij wandelgidsen. Olaf heeft een brede natuurhistorische interesse waarbij de meeste aandacht uitgaat naar flora, vogels, paddenstoelen en diverse soorten ongewervelden. Ook de cultuurhistorie heeft zijn belangstelling. Zeker als de natuur later ontgonnen gebieden weer heroverd en de sporen van de menselijke ingrepen nog maar met moeite te zien zijn.