Lezing “De hertog van Marlborough (Malbroek): zegen of vloek?”

25-09-2013 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Woensdag
25-09-2013 20:00
Zaal “D’n Ingel”, Schoolstraat 20, te Thorn
door lic. Koenraad Nijssen uit Faimes (België)
Beschrijving
De lezing wordt verzorgd door de heer lic. Koenraad Nijssen (geboren Tongeren 1969), wonende in Faimes (prov. Luik). Hij studeerde moderne geschiedenis en kunst- en cultuurbeleid aan de Katholieke Universiteit Leuven en volgde daar ook de kandidaturen arabistiek en islamkunde. Sinds 1991 werkt hij als (freelance)journalist, in de eerste plaats voor het dagblad Het Belang van Limburg (regionale redactie, cultuurredactie, reportage, buitenlandredactie). Hij schreef (mee) aan een aantal historische reeksen voor Het Belang van Limburg, zoals “300.000 jaar Limburg”. Voor de provincie (Belgisch-)Limburg in samenwerking met Nederlands-Limburg schreef hij o.a. de brochure “Gedeeld verleden” (over de geschiedenis van de beide Limburgen). Daarnaast schreef hij de studies “Limburger en wereldburger. Geschiedenis van 125 jaar Het Belang van Limburg” en “Jazz Bilzen. Tijd voor muziek (en veel meer ….…), 1965-1981.

Wat de lezing betreft kunnen wij de volgende toelichting geven.
In 1713, dus dit jaar driehonderd jaar geleden, werd de Vrede van Utrecht gesloten. Daarmee kwam een einde aan de Spaanse Successieoorlog, die begon in 1702 na het overlijden van de kinderloze Spaanse koning Karel II. Tijdens deze oorlog stonden twee machtsblokken tegenover elkaar. Aan de ene kant een coalitie van Engeland, de Republiek der Verenigde Nederlanden en de keizer van het Heilige Roomse Rijk; aan de andere kant een machtsblok van Frankrijk en Spanje onder leiding van koning Lodewijk XIV en diens kleinzoon, de kersverse koning van Spanje. Aan het hoofd van de verenigde Britse, Nederlandse en andere troepen stond de bekende John Churchill, eerste hertog van Marlborough (1650-1722), de bekwaamste veldheer van zijn tijd.
1650-1722 John Churchill eerste hertog van Marlborough Hij vocht veldslagen uit op uiteenlopende plaatsen, tot diep in het Europese continent: de Slag bij Blenheim aan de Donau (1704), de Slag bij Ramillies (1706), de Slag bij Oudenaarde (1708), de Slag bij Wijnendale (1708) en de Slag bij Malplaquet (1709), waarbij hij de Fransen vaak ernstige nederlagen toebracht. De expansionistische politiek van Lodewijk XIV werd hiermee de voet dwars gezet. Bovendien opereerde hij eind 17de, begin 18de eeuw in een even boeiend als complex tijdsgewricht, wat maakte dat hij ook als politicus en diplomaat top moest tonen. Waar hij in onze streken vooral voor bekend is, zijn veldtocht door het dal van de Maas van Venlo tot Luik (1702), waarbij zijn troepen het erg bont maakten. Tijdens deze veldtocht bestookten ze vanaf de westzijde van de Maas, vanuit Kessenich en Ophoven, de vesting Stevensweert en veroverden die ook. Ze verjoegen er het Spaanse garnizoen, waarna het gebied onder Staats (zeg Hollands) bewind zou komen tot aan de annexatie door de Franse revolutionairen in 1795. Voor de bevolking was deze veldtocht rampzalig. Zijn dragonders plunderden voedsel en vernielden de oogst opdat deze niet in handen van de vijand zou vallen. Geen wonder dat onze voorouders ‘Malbroek’ en zijn soldaten verfoeiden. Na hun vertrek werden in de streek overal poppen van Malbroek verbrand. Dit gebruik wordt op sommige plaatsen nog in ere gehouden, zoals in Kessenich, Stokkem en Eisden. Maar hadden ze ook niet heel wat te danken aan de grote hertog?

Het belooft weer een interessante avond te worden en wij verwachten dan ook een grote opkomst. Leden van de G.H.K. “Het Land van Thorn” hebben vrije toegang, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 2,--.
Links
- Wikipedia (Nederlands)
- Marlborough Wikipedia (Nederlands)}
- Malbroek verbranden
- De geschiedenis van Opglabbeek
- Nederlandse Liederenbank: Een Nieuw Lied, op de Kaale Moodens, Van Malbroek
- Nederlandse Liederenbank: Op de Dood van Monsieur Malbrouk