Jaarvergadering/algemene ledenvergadering met aansluitend lezing over de stad Münster in Westfalen en zijn geschiedenis, ter voorbereiding op de excursie van 2 juni
Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Woensdag
04-04-2012 19:30
Zaal D'n Ingel, Thorn
Jaarvergadering/algemene ledenvergadering met aansluitend lezing door Jean Knoors over de stad Münster in Westfalen en zijn geschiedenis, ter voorbereiding op de excursie van 2 juni
Beschrijving
In dit verband zij opgemerkt dat wij in verband met andere hoogdringende activiteiten de oorspronkelijk geplande datum voor deze vergadering, t.w. 28 maart niet konden handhaven.
Agenda:
1. Opening.
2. Ingekomen stukken en mededelingen.
3. Verslag van de algemene ledenvergadering, gehouden op 30 maart 2011. Dit verslag ligt bij het secretariaat ter inzage.
4. Jaarverslag 2011 door de secretaris.
5. Vaststelling jaarrekening 2011 en begroting 2012.
a. Rekening en verantwoording 2011 door de penningmeester.
b. Verslag van de gehouden kascontrole en déchargeverlening aan de penningmeester.
c. Benoeming kascontrolecommissie 2012. Deze commissie bestaat uit de heer Thieu Kierkels en mevrouw Wies Janssen. Daarvan is de heer Kierkels thans aan de beurt van aftreden. Voorgesteld wordt om mevrouw Wies Janssen te herbenoemen en, in de plaats van de heer Kierkels de heer Frans Dehing uit Thorn te benoemen. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om hiervoor kandidaten voor te dragen. Dit kan gebeuren tot dinsdag 3 april bij de secretaris.
d. Begroting verenigingsjaar 2012.
6. Vaststelling contributiebedrag voor 2013. Voorgesteld wordt de contributie voor hethoofdlidmaatschap te handhaven op € 20,-- en voor het gezinslidmaatschap op € 5,--.
7. Jaarprogramma 2012.
8. Verkiezing bestuur.
Conform het door het bestuur opgestelde rooster van aftreden is dit jaar aftredend de heer Peter Roost. Hij stelt zich herkiesbaar. Nieuwe kandidaten kunnen tot dinsdag 3 april voorgedragen worden bij de secretaris.
9. Huldiging van de zilveren jubilarissen. Het gaat hierbij om de leden die in 1987 lid zijn gewordenen dit jaar, 2012, dus 25 jaar lid zijn, te weten mevr. E. Coolen-Smeets, Heel; mevr. C. Crasborn-Walschot; Thorn; dhr. J. Dankbaar, Thorn; mevr. H. Driessen-Wolters, Ell; dhr. H. van de Mortel,Heel; dhr. P. Smeets, Wessem; mevr. T. Smeets-Dings, Horn en dhr. H. Straetemans, Thorn.
10. Wat verder ter sprake komt c.q. rondvraag.
11. Sluiting.
Na afloop van de vergadering vervolgen wij om circa 20.30 uur onze bijeenkomst met een lezing, met als onderwerp: de stad Münster in Westfalen, in verleden en heden.
Deze lezing kan beschouwd worden als een introductie op de geplande excursie naar deze plaats op zaterdag 2 juni a.s. Aanmelding voor deelname aan deze excursie kan reeds plaatsvinden tijdens deze avond.
Lezing
De lezing wordt verzorgd door de heer Jean Knoors uit Grevenbicht. Hij is werkzaam geweest als leraar geschiedenis en is een heemkundekenner bij uitstek. Van zijn hand verschenen dan ook diverse publicaties op het gebied van geschiedenis en heemkunde.Tot voor kort was hij voorzitter van de Maasketen Jan van Eyck. Hij zal ook onze reisleider zijn tijdens onze excursie naar Münster.
Wat betreft de lezing kan het volgende dienen.
Münster is een bijzondere stad, getuige een uitspraak van de eerste Bundespräsident van de Duitse Bondsrepubliek, Theodor Heuss (1949-1959). Toen die bij een bezoek aan een Duitse stad de vraag gesteld kreeg hoe die stad hem bevallen was, antwoordde hij: “Ze is op één na de mooiste van Duitsland. De mooiste is …. Münster…!”
Een persoonlijkheid
Men kan geen betere woorden bedenken om de uitstraling en de charme van de hoofdstad van Westfalen kort en bondig te omschrijven dan die van Heuss. Münster moet men zien en beleven, om meteen te beseffen dat de stad, die zo rijk is aan geschiedenis en waarop zoveel persoonlijkheden een stempel hebben gedrukt, ook zelf een persoonlijkheid is. Metropolis Westphaliae.
Stad van monniken
Het begon allemaal in de tijd van Karel de Grote. De Friese
missionaris Liudger werd in 729 er op uitgestuurd om in het Saksenland het christendom te verkondigen. In de nederzetting
Mimigernaford aan het riviertje de Aa stichtte hij een christengemeenschap die in 805 tot bisdom werd verheven en waarvan Liudger de eerste bisschop werd. Op de Hosteberg stichtte Liudger een klooster - in het Latijn “Monasterium” genaamd – waaraan Münster zijn naam te danken heeft. Machtig als een burcht verheft zich tegenwoordig boven de stad het silhouet van de Paulusdom.
Stad van een beroemd vredesverdrag
Voor velen is en blijft Münster de stad waar in 1648 één van de belangrijkste vredesverdragen van de Europese geschiedenis werd getekend: de Vrede van Münster, in Duitsland meer bekend onder de naam “Westfälische Frieden”, die gelijktijdig aan twee zeer